Ventilatie

Natuurlijke ventilatie of luchtverversing van je leefruimtes was ooit de meest gebruikelijke methode om verse buitenlucht in je huis te vervangen. Vandaag is een goede ventilatiestrategie belangrijk om zowel de aanwezige vervuilde of verontreinigde lucht in een goed afgesloten huis regelmatig te zuiveren, als om voldoende vochtcontrole te bieden.

Kenmerken ventilatie

Beschermt je leefruimtes tegen schimmels

Zorgt voor het verwijderen van rookgassen

Relatief eenvoudig en goedkoop te installeren

Zorgt voor mindere verspreiding van stof

Ventilatie is wellicht het belangrijkste element in een HVAC systeem. Het beïnvloedt de lucht kwaliteit en de energie-efficiëntie. EÈn van de belangrijkste redenen waarom ventilatie belangrijk is is dat het controleert hoeveel vochtigheid er in je leefruimtes aanwezig is. Het controleert geuren, filtert gassen (zoals CO2) en zorgt voor een niet-verspreiding van kwalijke luchtweg ziektekiemen. Ventilatie is bijgevolg belangrijk bij bedrijven en onderwijsinstellingen om het verspreiden van slechte lucht tegen te gaan.

Een ventilatiesysteem c+ is een mechanisch systeem op basis van natuurlijke toevoer van verse buitenlucht. 

De natuurlijke toevoer van natuurlijke buitenlucht wordt via zelfregelende raamverluchtingsroosters gecombineerd met vraaggestuurde afvoer van gedetecteerde vervuilde binnenlucht. Dit kan zowel in leefruimtes (particulieren) als in burelen (bedrijven) geïnstalleerd en toegepast worden. De roosters voor de luchtaanvoer bevinden zich in de droge ruimtes van de woning, zoals de slaapkamer, vergaderruimte oid.

Energiebesparend

Het verbruik van een ventiliatiesysteem C+ ligt lager dan bij een D systeem. Dit komt omdat het D systeem twee ventilatoren nodig heeft om de lucht aan- en af te voeren.

Klein

Gelet op het feit dat bij een C+ ventilatiesysteem enkel afvoerbuizen nodig zijn, neemt dit type systeem weinig ruimte in. Dit heeft als extra voordeel dat de buizen vaak gemakkelijk weggewerkt kunnen worden.

Onderhoudsvriendelijk

Het onderhoud van deze installatie is vrijwel beperkt. Je kan op regelmatige basis mee de ventilator reinigen en afstoffen om te voorkomen dat vuil zich kan opstapelen.

Een D ventilatiesysteem combineert de mechanische toevoer met een vraaggestuurde afvoer van lucht. 

De mechanische toevoer van lucht en vraaggestuurde afvoer van de met warmtewisselaar van gedetecteerde vervuilde binnenlucht wordt door een D ventilatiesysteem gecombineerd. Dit kan zowel in leefruimtes (particulieren) als in burelen (bedrijven) geïnstalleerd en toegepast worden. De warmtewisselaar zal uit de afgevoerde vervuilde binnenlucht de warmte ervan gebruiken om de toegevoerde koudere buitenlucht voor te verwarmen.

Enorme besparing

Een D ventilatiesysteem zorgt voor een flinke besparing op de stookkosten. Dit komt omdat het systeem de warmte gaat recupereren. Dit geeft een lage energiefactuur en hier hoort ook een laag E-peil bij.

Geluidsarm

Door de octopusstructuur van de leidingen wordt het geluid tot een minimum herleidt.

Gefilterde lucht

Een ventilatiesysteem D zorgt er voor dat de lucht die aangevoerd wordt gefilterd wordt. Dit geeft als voordeel dat er in de lucht die aangevoerd wordt weinig tot geen vervuiling, stof of pollen aanwezig zijn.

Overtuigd van de vele voordelen van een ventilatie? Super, dan zuiveren we ook graag jouw lucht! Neem volledig vrijblijvend contact op met ons.